Azt az italt lehet proseccónak hívni, amely legalább 85%-ban glera szőlőből készült, a fennmaradó részt pedig helyi és nemzetközi szőlők szűk köre teszi teljessé. Ezek között van például a vörösbornak kiváló pinot noir. Glerából és pinot noirból kitűnő rosé készíthető. A törvény fontos kitétele azonban, hogy a prosecco készítéséhez használt szőlőt nem lehet a héján áztatni, így egyelőre nem létezhet olyan rosé amely egyben prosecco is.

Azonban a fentiek remélhetőleg hamarosan megváltoznak, hiszen a prosecco DOC konzorcium – ami felelős a proseccókra vonatkozó szabályokért – hozzájárult ahhoz, hogy proseccót rozéként is lehessen készíteni. Viszont ezen finomságokra még legalább 2020-ig várnunk kell, míg a pincészetek előrukkolnak legújabb termékeikkel. Addig is fogyasszuk lelkesen a kitűnő, nagy buborékos és habzó rozékat!