Prosecco

-Minden, amit a Prosecco borról tudni akart.

A Proseccoról szóló gyakran feltett kérdésekre adott válaszokkal megismerkedtünk azzal, hogy megértsük ennek a rendkívül híres, de néha rosszul megítélt olasz bornak a lényegét. 

Milyen bor a Prosecco?

Vagy egyszerűbben: Mi a Prosecco bor?

A Prosecco Olaszországban gyártott pezsgő, amelynek termelési és származási módja szigorúan szabályozott és ellenőrzött. A Prosecco-nak olasznak kell lennie, és bizonyos minőségi előírásoknak is meg kell felelnie.

De a Prosecco nem olasz pezsgő. Igazából jól lehet a világ legnépszerűbb buborékos fajtája, vagy legalábbis a világon a leggyorsabban növekvő kereslet. Erről többet olvashatsz arról, hogy milyen népszerű a Prosecco? alább.

Hol származik a Prosecco bor?

Olaszország leghíresebb pezsgője, a Prosecco, szőlőültetvényekből származik a Veneto-borvidék gyönyörű völgyében.

A Prosecco szőlőültetvények a Valdobbiadene, Treviso és Conegliano városok körüli nagy területen nyúlnak körül. A Prosecco-t még a Friuli-Venezia Giulia régió triestei területén is elkészítették Olaszország legtávolabbi észak-keleti végén.

Milyen szőlőfajta a Prosecco?

A Prosecco borok döntően az olasz Glera fehér szőlőfajtából készülnek.

A Glera-nak legalább 85% -nak kell lennie a Prosecco bor végső keverékében . A 15% -ot felölelő egyéb szőlőfajták közé tartoznak a helyi fajták, például a Bianchetta Trevigiana, a Verdiso vagy a Perera, valamint a nemzetközi szőlőfajták, amelyek gyakran francia eredetűek, például a Chardonnay, a Pinot Noir, a Pinot Blanc ) és a Pinot Gris (Grigio).

Egészen a közelmúltig, a Prosecco név valójában az olaszországi borok előállításához használt szőlőfajta neve volt . 2009 júliusa óta azonban a Prosecco nevet levédették a nemzetközi előirányzatokkal szemben, és az olasz DOC-elnevezési törvények szerint szabályozták annak biztosítására, hogy csak az Északkelet-Olaszország meghatározott területeiről származó borok használhassák a címkén szereplő nevet. A “Prosecco szőlőt” hivatalosan Glera-nak hívták.

Hogyan készül a Prosecco?

A Prosecco borok a Charmat borkészítési módszerrel készültek, ami azt jelenti , hogy a másodlagos erjedés (amely lehetővé teszi a bor pezsgését , a palackban lévő buborékokat) nyomás alatt álló rozsdamentes acéltartályokban folyik, ellentétben a Champagne-nel, amelynél a Méthode Traditionnelle- t használják: második erjedés üvegben történik. A Charmat-eljárást a ” cuve close ” -ként (zárt tartály) is említik.

Prosecco édes vagy száraz?

Mindkettő a rövid válasz . Prosecco borok mind száraz, mind édes stílusban léteznek, az édesség szintjétől vagy a maradék cukrok (RS, gramm / liter) mennyiségétől függően, amelyet a címkén a következő kategóriák szerint adnak meg:

  • Prosecco Brut : 0-12 g / l RS 
  • Prosecco Extra dry : 12-17 g / l RS 
  • Prosecco Dry : 17-32 g / l RS 

Prosecco édesebb stílusát a “Dry” -nek nevezik Nem készül édes Prosecco! Ennek az az oka, hogy a buborékos italokra más skála vonatkozik. A száraz borok maximum 2 g cukrot tartalmazhatnak, egy 17 g/l tartalmazó száraz Prosecco édes kategóriát kapna. Azért van szükség a másik skálára, mert a savtartalom, a szén-dioxid és az alacsony fogyasztási hőmérséklet befolyásolja édességérzetünket.

Egyik termékünk édes, bár nem gleraból így nem is lehet prosecconak hívni, de prosecco eljárást használva készült.  A neve mindent elárul: Bizzarro. (Bizar).

Mit jelent Brut Prosecco?

A Brut Prosecco a Prosecco bor legszárazabb kategóriája . Tehát, ha száraz Prosecco-t keresel, keress “Brut”-ot. A Proseccok többsége extra száraz, minthogy a bor természetes savassága általában több mint 12 grammot tartalmaz a cukor literenkénti mennyiségénél. Az embereknek is ez a fajta szokott a legjobban ízleni.

Vannak különböző stílusok a Prosecco borok?

Valójában a fent említett változatos édességszinteken túlmenően a Prosecco üvegekben különböző nyomás is előfordulhat:

  • A Prosecco spumante a legelterjedtebb típus, az egyik legtöbbet ebből találjuk, minimum 3 bar (általában 6 bar) nyomás van a palackban (Összehasonlítva a körülbelül 1,5 bar nyomással rendelkező sörrel).
  • A Prosecco frizzante kevésbé buborékos, csak enyhén szénsavas és kevesebb, mint 2,5 bar nyomás.

Továbbá kevéssé ismeretes, hogy van olyan Prosecco ami csendes, bár ezek csak ritkán érhetőek el Olaszországon kívül. Buborékjai olyanok mint a nyáron kint felejtett málna szörpben. Igazi különlegesség neve tranquillo.

A spumante édes vagy száraz?

A spumante egyszerűen azt jelenti, hogy pezsgővel vagy , mivel a spumante az olasz kifejezés egy pezsgő. Ha van egy “Spumante Brut”, akkor pezsgő és száraz lesz, míg ha ez egy “Spumante Dry”, akkor édes lesz! Lásd a fent említett édességi szinteket.

A kiváló minőségű prosecco megtalálása?

A prosecco borokat olaszországi földrajzi származásuk szerint osztályozzák, amelyek gyakran az alábbi hierarchiák szerint is minőségi szintekké alakulnak:

  • A Prosecco DOC a Prosecco leggyakoribb megnevezése, amely a legtermékenyebb, és amelyet általában az átlagos borkereskedelmi polcain talál. 9 Veneto tartományból Friuli-Venezia Giulia régiókba nyúló tartományokból állítható elő.
  • A Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG- t a Valdobbiadene és Conegliano közötti domboldalon található apró, specifikus területről származó szőlőből kell előállítani, amely a legjobb Prosecco borok előállítására ismert.
  • A Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG egy még pontosabb terület a Conegliano-Valdobbiadene övezeten belül, amely csak a fentiekben részletezett. Csak a 43 városból (község) származó szőlőültetvények borai büszkélkedhetnek a “Superior Prosecco” címmel.
  • A Prosecco Valdobbiadene Superiore di Cartizze A DOCG egy még pontosabb “felső” szőlőterület, amely Valdobbiadene városának nyugati részén fekszik, és amely mindössze 107 hektáron (264 hektáron) terül el a Prosecco legszebb terroiráin.
  • A Prosecco Colli Asolani DOCG , a Cornuda és Asolo városai (Asolani “Asolói”), a folyó mentén a Conegliano környékén fekvő dombok (lásd a fenti térképet) szintén szőlőültetvényeket és talajt tartanak fenn, amelyeket különösen elismerik a Prosecco borok.

A fentiek szerint a származási és minőségi besorolások alternatívájaként minőségi prosecco-bor termelőt keresünk . Az Organic Prosecco elindítása lehet a pincészeteket célozni, amelyek különös figyelmet fordítanak a környezetre gyakorolt ​​hatásukra, de vitathatatlanul a bortermelésük minőségére is.

Mivel az ökológiai szőlő sokkal jobban ki vannak téve a természeti környezetnek, úgy tűnik, hogy bőrük vastagabbá válik, mint természetes védelmi védelem . Mivel a szőlő bõrje a Prosecco bor testének és aromájának nagy része, ez a vastagabb, szervesen megnövekedett bõr teszi kiegyensúlyozottabb, gyümölcsös és tartós Proseccot . Olvassa el az alábbi cikket további részletekért és információkért az Organic Prosecco-tól.

 

Prosecco vagy Champagne?

A Prosecco egyértelműen bor, mert fermentált szőlőléből készült . Ez azt jelenti, hogy a Prosecco több, mint a pezsgő, az az érzés, hogy pezsgő. Valójában, bár a Champagne-t gyakran hamis módon más kategóriába sorolják, mint a borok, a Champagnes szintén bor.

Prosecco ugyanaz, mint a Champagne?

A rövid válasz az, hogy a Champagne bor a Reims és Epernay franciaországi Champagne régiójából származik, Párizs délkeleti részében, míg a Prosecco buborékok kizárólag Olaszországból származnak.

De azt is tudnia kell, hogy tetszik-e a buborékok , és ha tudni szeretné, miután elolvastad a cikk olvasását, az alábbi infografikussal foglalkozik:

Mi a különbség az Asti Spumante és a Prosecco között?

Mind az Asti Spumante, mind a Prosecco olasz pezsgő fehérborok Olaszország északi részén készültek , de Asti a Piemonte nyugati régióból származik, míg a Prosecco Veneto és Friuli keleti régiójában készül.

Továbbá, az Asti Spumante nagyon illatos és gyümölcsös muskotályos szőlőből készül (Moscato Bianco), míg a Proseccos a leeresztett és virágzó Glera-ból készül.

Az Asti buborékok általában édesebbek és alacsonyabbak az alkohollal (10% alatti), míg a Proseccos általában ropogós, száraz vagy csak száraz, alkoholtartalma 11% körüli.

Nagyon különböző borok összességében , bár mindkettő a Tankat másodlagos fermentáció Charmat módszerével készült, szemben a palack fermentációjával, mint a Champagne.

Milyen jellegzetes ízek találhatók a Prosecco-ban?

A Prosecco jellegzetes ízei és aromái azok, amelyek a Glera szőlőből származnak, virágos és gyengén készültek .

Általában megtalálja:

  • alma és körte jegye (kőfű)
  • friss citrom (és esetleg más citrusfélék)
  • mézet
  • a szőlő érettségétől függően különböző füves, enyhén vegetál jellegű karaktereket, például akác vagy paradicsom levél hangokat talál.

Ízek, amelyek egy tipikus (jó) Prosecco-ban találhatók :

Mennyire népszerű a Prosecco?

A Prosecco most a legjobbakkal teli pezsgő a franciaországi legnagyobb pezsgőpiacokon (igen, a franciák még mindig szeretik a Champagne-t!). Azok a országok, amelyek a Prosecco-t szeretik és italtják a legtöbbet, az Egyesült Királyság, Olaszország, az Egyesült Államok és Németország.

2013 óta több üveg Prosecco-t adnak el világszerte, mint a francia pezsgő palackjai (307 millió palack Prosecco értékesített 2013-ban, szemben a 304 millió Champagne-val abban az évben).

A britek a Prosecco legnagyobb ivószerei a világon , és még több dugót csapnak ki, még maguk az olaszok is. Az Egyesült Királyságbeli fogyasztók évente több mint 350 millió fontot költenek a Prosecco-ra, ez közel félmillió dollár!

Az Egyesült Államokban a Prosecco az összes sparkling wine értékesítés mintegy 15 százalékát teszi ki.

Ez festeti a képet?